Huur opzeggen

U kunt de huur digitaal, via de post of per mail opzeggen. De opzegtermijn staat in uw huurovereenkomst, deze is meestal een maand. Bij 'Direct regelen' kunt u digitaal uw huur opzeggen. U kunt de huur op elke dag van de maand opzeggen. De datum kiest u zelf, maar valt de laatste huurdag in het weekend of op een feestdag? Dan verschuift de laatste huurdag naar de eerstvolgende werkdag.

Opleveren van uw woning
Wanneer u de huur heeft opgezegd, de voorinspectie plaats. Hiervoor maken wij een afspraak met u. Tijdens de voorinspectie vertelt onze opzichter wat u nog aan de woning moet doen voor u de sleutels inlevert. Op de dag dat u de sleutels inlevert, controleren wij de woning nog een keer. Dit noemen we de eindinspectie. De opzichter doet deze eindinspectie. Hij controleert samen met u of u de woning achterlaat volgens de gemaakte afspraken bij de voorinspectie.

De voorinspectie

Wat houdt een voorinspectie in?

Tijdens de voorinspectie maakt de opzichter afspraken met u over hoe de woning er bij de eindinspectie moet uitzien. Ook de aanpassingen die u zelf in uw woning deed, bekijkt de opzichter. Op het inspectieformulier schrijft de opzichter wat in de woning mag blijven zitten en wat u moet repareren of weghalen. U ondertekent het inspectieformulier tijdens de voorinspectie. De gemaakte afspraken krijgt u schriftelijk van ons. De reparaties die u
moet doen, kunnen wij voor u doen maar de kosten zijn dan voor u. U betaalt hiervoor bij de eindafrekening die u op een later moment van ons krijgt.

Bezichtiging door nieuwe huurder

Als u uw huur heeft opgezegd, bieden we uw woning weer te huur aan. We willen graag zo snel mogelijk een andere woningzoekende blij maken met uw oude woning. Als we een nieuwe huurder hebben, willen we de huurder de woning laten zien. Het kan zijn dat u dan nog in de woning woont.

Contact met de nieuwe huurder

Als wij een nieuwe huurder hebben, kan deze contact met u opnemen om de woning te bekijken. Wij adviseren u altijd te vragen naar een geldige legitimatie en de brief van 3B Wonen. Het kan gebeuren dat meerdere kandidaten contact met u opnemen.

Overname van spullen door nieuwe huurder

Misschien wilt u spullen aan de nieuwe huurder aanbieden. U regelt dit zelf met de nieuwe huurder. Na de voorinspectie adverteren wij de woning zo snel mogelijk. Soms lukt het niet om op tijd een nieuwe huurder te vinden.

Hebben wij op tijd een nieuwe huurder, geven wij met toestemming van u uw contactgegevens door. Jullie kunnen dan samen afspraken maken over de overname van spullen. Bij de bevestiging van de huuropzegging krijgt u een 'overnameformulier' meegestuurd. Op dit formulier kunt u samen met de nieuwe huurder aangeven welke zaken zijn overgenomen. De nieuwe huurder is niet verplicht zaken over te nemen. Het formulier kunt u tijdens de eindinspectie aan de opzichter geven. Het kan voorkomen dat overnames niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld als er technische aanpassingen in de woning moeten worden gedaan. De opzichter bespreekt dit met u.

 

Overname door 3B Wonen

Heel soms geeft 3B Wonen een vergoeding voor een aanpassing die u in de woning deed. De opzichter bepaalt
dit door naar de technisch staat te kijken.

De eindinspectie

Wat houdt de eindinspectie in?

Wat houdt de eindinspectie in?

De eindinspectie vindt meestal op de laatste huurdag plaats. Samen met de opzichter loopt u de lege woning door. De opzichter controleert of de woning in orde is, zoals afgesproken. Mocht het zijn dat de woning nog niet in orde is, maakt de opzichter nieuwe afspraken met u. 3B Wonen kan dit doen maar u betaalt dan de kosten. Is de woning in orde, dan neemt de opzichter samen met u de meterstanden op. Daarna levert u de sleutels in.

Hoe laat u de woning achter?

• Als er beschadigingen in de woning zijn, repareert u deze.
• Plafonds, wanden, deuren en binnenkozijnen zijn in goede staat.
• Haken, pluggen en stickers verwijdert u en u dicht de gaten.
• Wandcontactdozen, schakelaars en intercoms mogen niet beschilderd zijn.
• De woning is schoon, keuken en sanitair zijn schoon en vetvrij.
• Alle ramen zijn heel.
• Alle sleutels zijn aanwezig.
• De woning is leeg, zonder vloerbedekking en lijmresten.

U geeft zelf de meterstanden door

U bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van uw verhuizing aan uw energieleverancier en waterleverancier. Dunea is de waterleverancier in Lansingerland. Op de dag van de eindinspectie vult u op de formulieren de meterstanden in. U en de opzichter ondertekenen de formulieren. Deze kunt daarna naar uw energieleverancier en waterleverancier sturen.

De eindafrekening

Wat is een eindafrekening?

Op de dag dat u de sleutel inlevert, stopt de huur. U ontvangt binnen zes weken na het inleveren van de sleutels de eindafrekening van ons. Op de eindafrekening staat:
• De verrekening van de huur tot en met de laatste huurdag (teveel of te weinig betaalde huur).
• De eventuele kosten voor de reparaties, dit is met u besproken tijdens de voorinspectie.
• Als u servicekosten betaalde, ontvangt u hier een afrekening van. Voor de servicekosten die wij jaarlijks afrekenen, ontvangt u later de afrekening.

Verhuurdersverklaring

Een verhuurdersverklaring aanvragen

Als u verhuist naar een woning van een andere verhuurder, kan het zijn dat om een verhuurdersverklaring wordt gevraagd. In een verhuurdersverklaring staat hoe uw betalings- en woongedrag was in de afgelopen twee jaar. Uw nieuwe verhuurder gebruikt deze informatie om te bepalen of u de nieuwe woning krijgt.

U kunt de verhuurdersverklaring zelf aanvragen. 

Huuropzegging annuleren

Huuropzegging annuleren

Een huuropzegging kunnen wij niet altijd annuleren. Gaat het om bijzondere omstandigheden? U kunt ons schriftelijk vragen (per brief of e-mail) of wij uw huuropzegging kunnen annuleren. Wij beoordelen dit dan. Is de woning al geadverteerd of is er een kandidaat dan kunnen wij de huuropzegging hoe dan ook niet terugdraaien.

Vergeet niet:

• Uw adres te veranderen bij de gemeente.
• Te informeren of huurtoeslag verandert.
• Uw televisie- en internetaansluiting op te zeggen of over te laten schrijven naar uw nieuwe adres.