Vocht en schimmel

Schimmel in huis is erg vervelend en niet gezond. Door in een woning te leven ontstaat vocht. Bijvoorbeeld door te koken, douchen, wassen en zelfs ademhalen. Vocht is niet erg als het maar niet teveel is want dan wordt de kans op schimmel groter. Meestal ontstaan vocht- en schimmelplekken door het gebruik van de woning. Maar soms is er een bouwkundige oorzaak, of een combinatie van beiden. Gelukkig kunt u er zelf veel aan doen.

Tips voor het voorkomen en behandelen van vocht en schimmel

  • Verwarmen
    Door de hoge energiekosten zetten we de thermostaat vaker lager. Laat uw huis niet teveel afkoelen. Als het in uw huis kouder wordt dan 15°C, kan vocht neerslaan. Door goed te ventileren en te luchten, kan het vocht de woning verlaten.
  • Ventileren
    Ventileer uw woning 24 uur per dag. Bij ventileren staan er tenminste 2 roosters en/of ramen open, waardoor u constant de lucht ververst en het vocht kan verdwijnen. Ook in de winter. Een droog huis wordt sneller warm en is een stuk gezonder. Heeft u geen roosters? Zet dan minimaal één raam op een kier.
  • Wassen
    Centrifugeer de was goed, dan droogt de was sneller. Droog de was buiten als dat kan. Hangt de was binnen? Zet dan een raam open in de ruimte waar de was hangt.
  • Douchen
    Houd de badkamerdeur dicht tijdens het douchen. Droog na het douchen de muren en vloer af. Houd daarna minimaal 15 minuten de deur van de badkamer dicht. Heeft u een raam in de badkamer? Zet deze dan open. Zet altijd de ventilatie aan, als u die heeft.
  • Koken
    Kook met de deksels op de pannen. Zet tijdens en 10 minuten na het koken de afzuigkap aan en een raam of rooster open. Als u een mechanische ventilatie hebt, zet deze dan op de hoogste stand.
  • Slapen
    Slaap met een raam of slaapkamerdeur open. Lucht de slaapkamer minimaal 15 minuten per dag door de ramen en deuren open te zetten.

Verwijder schimmel in huis
Los soda of een ander schoonmaakmiddel op in warm water en gebruik een doek of spons om het te verwijderen.

Meld aanhoudende schimmelklachten bij 3B Wonen
Volgt u bovenstaande tips maar blijft u schimmelklachten in de woning houden en vermoedt u een bouwkundige oorzaak? Neem dan contact op met 3B Wonen via 3bwonen@3bwonen.nl.

Hoe voorkomt u schimmel

Veel gevraagd over Vocht en schimmel

Ik heb last van schimmel in mijn woning. Wat kan ik daar aan doen?

Algemeen

Schimmel en vochtplekken ontstaan vaak in natte en vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer. Dit komt meestal door te weinig ventilatie. U kunt de schimmel weghalen met warm water met soda. Eventueel kunt u daarna een schimmelwerend middel of schimmelwerende verf aanbrengen. Deze middelen koopt u in de bouwmarkt.

Ik heb vochtoverlast in mijn woning. Wat kan ik daar aan doen?

Algemeen

Schimmel en vochtplekken ontstaan vaak in natte en vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer. Dit komt meestal door te weinig ventilatie. U kunt de schimmel weghalen met warm water met soda. Eventueel kunt u daarna een schimmelwerend middel of schimmelwerende verf aanbrengen. Deze middelen koopt u in de bouwmarkt.

Waarom moet ik mijn woning ventileren?

Algemeen

Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar; bobbelend behang, schimmel op muren en plafond. Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt. Let er dus op dat u goed ventileert. Zo zorgt u voor een gezonder klimaat in huis.

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Algemeen

Ja, ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijks ongeveer 10 liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, transpireren, planten water geven, wassen en drogen. Door te ventileren ververst u de gebruikte lucht. Er komt droge lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Ook daarom loont het om te ventileren.