3B Wonen geeft woningnood in Lansingerland een gezicht

Het grote gebrek aan sociale huurwoningen heeft een stem én gezicht gekregen.
In een video vertellen woningzoekenden in Lansingerland wat het voor hen betekent dat zij soms al jaren wachten op een sociale huurwoning. Het zijn verhalen die indruk maken. “We bouwen de komende jaren duizend sociale woningen in Lansingerland, deze mensen laten zien dat dit heel hard nodig is.”

Directeur-bestuurder Hanneke Vliet Vlieland deed in maart een oproep, via de sociale mediakanalen van 3B Wonen, aan mensen die al een tijd op zoek zijn naar een passende sociale huurwoning. “Daarop kregen en krijgen we nog steeds veel reacties. Een aantal van deze mensen hebben voor de camera hun verhaal verteld. Hiermee geven ze de woningnood een gezicht. Iedereen hoort op het journaal de  cijfers over de woningmarkt, maar een echt verhaal spreekt zoveel meer. Als je ziet dat Margret nog steeds drie volwassen zonen in huis heeft of Boudewijn van 30 noodgedwongen nog bij zijn ouders woont, dan voel je direct de impact die de woningnood heeft.”

Het aantal mensen dat reageert op een vrijgekomen huurwoning steeg in 2020 van 180 naar 300. De slaagkans om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, is gedaald naar minder dan 1%. “Feitelijk ben je dus kansloos”, aldus Vliet Vlieland. “Meer woningen bouwen is de meest effectieve manier om de wachttijd op een sociale huurwoning te verkorten.”

Lansingerland behouden als gezinsgemeente
Vliet Vlieland kent de schrijnende verhalen van dichtbij. “Bijvoorbeeld jonge ouders die hun kind niet samen kunnen opvoeden omdat ze beiden nog thuis bij hun ouders wonen. Zij zijn al zo lang op zoek. Of als je helaas moet scheiden, je naast dat verdriet ook nog een woningprobleem erbij krijgt. Met deze video laat 3B Wonen zien dat woningnood niet iets is dat alleen in grote steden speelt. “Starters willen graag in Lansingerland blijven wonen, in de buurt van familie en vrienden. Denk ook eens aan de vitale beroepen, vaak MBO-ers, zoals verpleegkundigen of politieagenten. Zij vinden nu geen passende sociale woning. Wij houden de starters en de vitale beroepsgroepen liefst in deze gezinsgemeente, maar dan moeten er wel snel woningen bij komen.”

Omdat er veel reacties op de oproep van Vliet Vlieland zijn gekomen, zijn er nu plannen om in samenwerking met Bibliotheek Oostland een boekje uit te brengen. Daarin staan nog meer verhalen over wat het betekent om niet te kunnen huren. “Met deze verhalen willen we nog eens benadrukken dat er urgentie nodig is, er moet snel méér sociaal en betaalbaar gebouwd worden.” 

Corporatie werkt aan oplossingen
3B Wonen werkt nauw samen met de gemeente om plannen voor de bouw van sociale huurwoningen zo snel mogelijk te realiseren en daarmee de wachttijd voor woningzoekenden te verkorten. Maar het recente besluit van de gemeente om de sociale grondprijzen te verhogen zorgt er wel voor dat deze plannen fors duurder uitpakken. Desondanks gaat de corporatie door met ontwikkelen.
“Dat doen we in samenspraak met bewoners, gemeente en onze belanghouders in Lansingerland.” Zo gaan we duurzame en kwalitatief goede sociale huurwoningen bouwen op Wilderszijde. Ook gaan we door met het ontwikkelen van woningen voor starters die graag in de dorpskernen willen wonen,” vertelt Vliet Vlieland. “We streven naar een gevarieerd aanbod, zodat we verschillende mensen kunnen huisvesten.” 3B Wonen blijft zich inzetten voor de lage en middeninkomens, dat dit broodnodig is bewijst het filmpje des te meer.